,,Złota rybka w szambie. Jak pokonać uzależnienie od smartfona i Internetu’’ Krzysztof Piersa

Książka, którą powinien przeczytać każdy z nas, ponieważ obecnie ciężko znaleźć kogoś, kto nie korzysta z telefonu, Internetu i komputera. Bez elektroniki wielu z nas nie wyobraża sobie codziennego funkcjonowania, lecz także nie zdajemy sobie sprawy jakie zagrożenia możemy tam znaleźć
i jak się przed tym uchronić. Niestety, często nie potrafimy rozmawiać z dziećmi i młodzieżą o tym, jakie treści znajdują się w sieci, która owszem, daje nam mnóstwo możliwości, lecz także może doprowadzić do zachowań patologicznych czy uzależnienia. Krzysztof Piersa przybliża zagadnienia, wskazuje na pozytywne i negatywne aspekty korzystania z elektroniki oraz objawy i skutki uzależnienia, zagrożenia w Internecie.

Autor ,,Złotej rybki w szambie…’’ ma wieloletnie doświadczenie jako terapeuta uzależnień oraz jest specjalistą uzależnień od nowoczesnych technologii i cyberzagrożeń, dlatego wartością książki są konkretne dane oraz przykłady. W publikacji znajduje się FAQ, czyli miejsce z odpowiedziami na najczęściej zadawane pytania oraz słownik pojęć internetowych, który pomoże w poruszaniu się po wirtualnym świecie.

Po przeczytaniu tej książki warto przez chwilę zastanowić się i zaobserwować samego siebie i swoją relację z smartfonem. Ile czasu zajmuje nam przejrzenie najważniejszych aktualności? Czy potrafimy skończyć używanie aplikacji po sprawdzeniu tego, co chcieliśmy? Czy nie mamy problemu z odłożeniem telefonu na bok i nie zaglądaniu do niego przez godzinę?

Autorka recenzji: Dominika Knap

W ramach współpracy z Wydawnictwem Jaguar czytamy premierowe książki, by potem dzielić się z Wami swoimi przemyśleniami z lektury. Nowe recenzje będą się pojawiać na naszej stronie internetowej.

wydawnictwo.png