,,Zabić Drozda’’- komiks czy powieść?

Przymusową kwarantannę wiele osób wykorzystuje na nadrabianie filmów, spektakli czy książek. My również wiele czytamy i polecamy również Wam nadrobić książkowe zaległości. Ja, dzięki ostatniej powieści, przeniosłam się w świat Ameryki lat 30. XX wieku.

,,Zabić Drozda’’  to historia miasteczka Maycomb w Alabamie, opowiedziana z perspektywy dziewczynki o imieniu Smyk. Pomimo beztroskiego dzieciństwa w otoczeniu małego miasta, dzieje się naprawdę dużo. Dzięki perspektywie i zdarzeniom, w których bierze udział, oraz które obserwuje główna bohaterka, poznajemy problemy i realia Ameryki tamtych czasów. Podział klasowy, plotki, rasizm, bieda to trudne tematy, które porusza ta historia. W zdarzenia zamieszana jest Smyk, ale również jej brat i ojciec. Jak wpływa to na losy bohaterki i czy historia ma dobre zakończenie, musicie przekonać się sami sięgając po tę pozycję.

Powieść autorstwa Harper Lee została pierwotnie wydana w latach 60., ale na nowo zaadaptował i zilustrował ją Fred Fordham. Dzięki nowemu wydaniu, historia została przedstawiona jako powieść graficzna. Nie każdy jest fanem komiksów, jednak warto spróbować takiej lektury. Ładna kreska i pełne emocji ilustracje są dobrym uzupełnieniem akcji prowadzonej głownie poprzez dialogi. Sama historia jest wciągająca, dzięki szybko rozgrywającym się wydarzeniom oraz uniwersalizmowi problemów, które dotyczą bohaterów, ale są także obecne w naszych czasach.

Autorka recenzji: Dominika Knap

W ramach współpracy z Wydawnictwem Jaguar czytamy premierowe książki, by potem dzielić się z Wami swoimi przemyśleniami z lektury. Nowe recenzje będą się pojawiać na naszej stronie internetowej.

wydawnictwo.png