Recenzja książki ,,Nie przywitam się z państwem na ulicy. Szkic o doświadczaniu niepełnosprawności’’ Marii Reimann

Są tematy, o których czytamy i rozmawiamy niechętnie. Moim zdaniem do tej puli należy niepełnosprawność, bo w większości tematu tego nie znamy lub automatycznie włącza się w głowie ostrzeżenie – smutek i współczucie.

Maria Reimann jest badaczką, przybliżającą czytelnikom sytuację kobiet z Zespołem Turnera. Historie jej bohaterek przeplatają się z jej własnymi doświadczeniami i tym, jak autorka pojmuje samą siebie – osobę słabowidzącą. ,,Nie przywitam się z państwem na ulicy. Szkic o doświadczaniu niepełnosprawności’’ to opowieść o kobietach, ich historie o chęci na „normalne” życie, o rodzicach, którzy dla swoich dzieci chcą jak najlepiej, choć każdy na swój sposób, o lęku, o dobrych i smutnych zakończeniach. W refleksjach autorki nie brakuje humoru, który jawi się w codzienności i spotkaniach z innymi.

Dzięki tej książce możemy sami się zastanowić nad niepełnosprawnością i zdrowiem, nad granicą między współczuciem a empatią, nad różnicą pomiędzy pomocą a ograniczaniem i brakiem wiary w drugiego człowieka. Dla mnie misją takich książek jest uwrażliwienie czytelnika oraz zwrócenie mu uwagi na drugiego człowieka i nieosądzanie go przez pryzmat jego niepełnosprawności, czy innych cech fizycznych.

Na zwrócenie uwagi zasługuje ponadto samo wydanie. Czytanie jest bardzo wygodne dzięki dużej czcionce i podziałowi na krótkie rozdziały. Kieszonkowy rozmiar książki
i symboliczna okładka to tylko dodatkowy pretekst, by ją mieć.

Autorka recenzji: Dominika Knap

W ramach współpracy z Wydawnictwem Czarne czytamy książki, by potem dzielić się z Wami swoimi przemyśleniami z lektury. Nowe recenzje będą się pojawiać na naszej stronie internetowej.