Dom zmysłów - warsztaty i spotkania o zmysłach

Cykl warsztatów i spotkań tematycznych dla rodzin i dorosłych o podstawowych zmysłach, czyli węchu, słuchu, dotyku oraz wzroku. ale również o niepełnosprawnościach sensorycznych (świat osób Głuchych i niewidomych).

Podczas zajęć uczestnicy dowiedzą się więcej o znaczeniu i funkcjonowaniu poszczególnych zmysłów oraz o tym jak zmysły działają u osób, u których jeden z zmysłów nie funkcjonuje prawidłowo, jakie są potrzeby osób z niepełnosprawnościami sensorycznymi oraz jak komunikować się z osobami Głuchymi. Projekt ma uwrażliwić mieszkańców dzielnicy Sławin w różnym wieku na osoby z niepełnosprawnościami sensorycznymi oraz na rolę zmysłów.

Moc przytulania, czyli o roli dotyku – wykład online/ tłum. PJM

Podczas spotkania uczestnicy dowiedzą się o roli zmysłu dotyku i tego, jak dotyk wpływa na proces uczenia się (szczególnie u dzieci) oraz jaką rolę ma dotyk w komunikacji niewerbalnej.

Prowadząca:

Karolina Chomik - pedagog, trener. Wspiera dorosłych i dzieci w budowaniu relacji opartych na szacunku i empatii. Na co dzień inspiruje innych do autentycznego życia i podejmuje odważne kroki ku spersonalizowanej i empatycznej edukacji.

21 października (środa) godz. 19.00
Udział bezpłatny.

Wykład online na fanpagu Fundacji Inside Out.

Zapis ze spotkania będzie dostępny później w zakładce Filmy na fanpagu Fundacji Inside Out.

Wydarzenia tłumaczone na Polski Język Migowy przez Ewelinę Lachowską.

Rodzinne warsztaty z Polskiego Języka Migowego dla dzieci w wieku 5-10 lat

Podczas zajęć z Polskiego Języka Migowego dzieci i rodzice dowiedzą się więcej o świecie osób Głuchych i świecie ciszy. Dzięki zabawom angażującym dzieci i rodziców uczestnicy nauczą się podstawowych słów z PJM i sposobów komunikacji oraz nauczą się wykorzystywać i odczytywać przestrzeń w rozmowie.

Język Migowy rozwija sprawność manualną, koordynację wzrokowo-ruchową, a dla nieśmiałych dzieci jest szansą na przełamanie się.

Zajęcia przeznaczone dla dzieci w wieku 5-10 lat wraz z opiekunami.

Prowadzenie:

Aleksandra Palacz - jest osobą niesłyszącą dwujęzyczną, ma Głuchych rodziców, posługuje się biegle językiem migowym. Z zawodu Ola jest grafikiem komputerowym. Uwielbia dobre i sensowne książki, muzykę, podróżowanie i poznawanie kultur innych państw.

Wioletta Stępniak - jest Głucha od urodzenia, czyta z ruchu warg i mówi płynnie. Prowadzi kursy z języka migowego od wielu lat. Zawodowo zajmuje się tatuażami i również introligatornią. Skończyła pedagogikę na KUL. Jeste otwarta i wesoła, lubi, poznawać nowych ludzi i nowe rzeczy.

28 października; 4, 18 i 25 listopada; 2, 9 grudnia (środy) godz. 17.00-18.30
Biblioteka na Poziomie ul. Sławin 20

Udział bezpłatny.

Biblioteka przystosowana do przyjęcia osób niepełnosprawnych (dostępna toaleta). Przy budynku znajduje się miejsce parkingowe dla osób z niepełnosprawnością.

Rodzinne warsztaty plastyczne – dotykowe obrazy / tłum. PJM

W ramach spotkania uczestnicy warsztatów spróbują swoich sił w rozpoznawaniu obrazów z wyłączeniem zmysłu wzroku. Poznają pojęcie tyflografiki i dowiedzą się w jaki sposób możliwe jest przekładanie obrazów na język form, kształtów i tekstur.
Zostaną zaprezentowane różne techniki, jakie używane są w przygotowywaniu obrazów możliwych do doświadczania przez osoby niewidome i słabowidzące. Uczestnicy warsztatów samodzielnie przygotują dotykowe rysunki oraz stworzą obrazy z wykorzystaniem laminatorów. Większość spotkania będzie przebiegała z zasłoniętymi oczami.

Warsztaty dla dzieci od 7 roku życia wraz z opiekunami.

Prowadząca:

Agata Sztorc - historyczka sztuki, edukatorka, animatorka kultury. Od czterech lat współpracuje z działem edukacyjnym Galerii Labirynt, gdzie prowadzi zajęcia dla dzieci, młodzieży i osób z niepełnosprawnościami oraz kuratoruje wystawy sztuki współczesnej dla najmłodszych. Współtwórczyni projektów edukacyjnych „Latający Dywan” i „Sztuka w walizce”.

23 października (piątek) godz. 17.30-19.00
Szkoła Językowa Lingoland ul. Sławin 70
Udział bezpłatny.

Wydarzenia tłumaczone na Polski Język Migowy przez Jolantę Gromadę.

9 października oraz 30 października- piątek, godz. 17.30-19.00 - Rodzinne warsztaty sensoryczne
Szkoła Językowa Lingoland ul. Sławin 70

Zajęcia sensoryczne to warsztaty, na których działają wszystkie zmysły. Tworzenie mas i prac plastycznych pozwoli uczestnikom poznać przedmioty wieloma zmysłami - wzrokiem, zapachem, dotykiem, węchem, a nawet dzięki dźwiękom. To zajęcia, na których rodzice poznają kreatywne sposoby na stworzenie własnych zabaw (naturalnych mas) w domu.

Zajęcia dla dzieci w wieku 4-7 lat z opiekunami (9 października) oraz dzieci od 1 roku życia z opiekunami (30 października).

Prowadzącą: Dominika Knap - członkini Fundacja Inside Out, animatorka kultury, studentka, pedagog cyrku, edukatorka w Galerii Labirynt oraz mieszkanka Szerokiego. Ma wieloletnie doświadczenie w pracy z dziećmi i młodzież. Na co dzień lubi podróże, wieczór z książką i dobre jedzenie. W Fundacji Inside Out odpowiada za panel żonglersko- cyrkowy oraz koordynację poszczególnych projektów i wydarzeń.

Udział bezpłatny.

Wydarzenia tłumaczone na Polski Język Migowy.

Projekt zrealizowany dzięki wsparciu Miasto Lublin, w ramach projektu Dzielnice Kultury.

Organizatorem wydarzenia jest Fundacja Inside Out.