Dom zmysłów - warsztaty i spotkania o zmysłach

Cykl warsztatów i spotkań tematycznych dla rodzin i dorosłych o podstawowych zmysłach, czyli węchu, słuchu, dotyku oraz wzroku. ale również o niepełnosprawnościach sensorycznych (świat osób Głuchych i niewidomych).

Podczas zajęć uczestnicy dowiedzą się więcej o znaczeniu i funkcjonowaniu poszczególnych zmysłów oraz o tym jak zmysły działają u osób, u których jeden z zmysłów nie funkcjonuje prawidłowo, jakie są potrzeby osób z niepełnosprawnościami sensorycznymi oraz jak komunikować się z osobami Głuchymi. Projekt ma uwrażliwić mieszkańców dzielnicy Sławin w różnym wieku na osoby z niepełnosprawnościami sensorycznymi oraz na rolę zmysłów.

2, 9, 16, 23, 30 marca 6, 20, 27 kwietnia (poniedziałki) godz. 16.30-18.00 - Rodzinne warsztaty z Polskiego Języka Migowego

Podczas zajęć dzieci i rodzice dowiedzą się więcej o świecie osób Głuchych i świecie ciszy. Dzięki zabawom angażującym dzieci i rodziców uczestnicy nauczą się podstawowych słów z PJM i sposobów komunikacji oraz nauczą się wykorzystać i odczytywać przestrzeń w rozmowie.

Język Migowy rozwija sprawność manualną, koordynację wzrokowo-ruchowa, a dla nieśmiałych dzieci jest szansą przełamania się.

Zajęcia przeznaczone dla dzieci w wieku 5-10 lat wraz z opiekunami..

Prowadzące:

Aleksandra Palacz -  jest osobą niesłyszącą dwujęzyczną, ma Głuchych rodziców, posługuje się biegle językiem migowym. Z zawodu Ola jest grafikiem komputerowym. Uwielbia dobre i sensowne książki, muzykę, podróżowanie i poznawanie kultur innych państw.

Wioletta Stępniak – jest Głucha od urodzenia, czyta z ruchu warg i mówi płynnie. Prowadzi kursy z języka migowego od wielu lat. Zawodowo zajmuje się tatuażami oraz introligatornią. Skończyła pedagogikę na KUL.

Kurs jest bezpłatny, obowiązują zapisy w MBP 38  (stacjonarnie lub telefonicznie - 81 311 01 12).

14 marca (sobota) godz. 11.00-12.30, 30 maja (sobota) godz. 10.00-11.30 - Rodzinne warsztaty sensoryczne

Zajęcia dla dzieci i rodziców o zmysłach. Dzieci będą tworzyły własne masy do zabawy, które wpływają na węch, dotyk i smak. Podczas zajęć będę wykorzystywane techniki plastyczne, manualne i gry ruchowe (wpływające na dotyk i słuch). Rodziny poznają różne zabawy działające na zmysły oraz sposoby na ich rozwijanie.

Dzieci od 3 roku życia

Prowadząca:

Dominika Knap - członkini Fundacji Inside Out, animatorka kultury, studentka, pedagog cyrku, edukatorka w Galerii Labirynt oraz mieszkanka Szerokiego. Ma wieloletnie doświadczenie w pracy z dziećmi i młodzież. Na co dzień lubi podróże, wieczór z książką i dobre jedzenie. W Fundacji Inside Out odpowiada za panel żonglersko- cyrkowy oraz koordynację poszczególnych projektów i wydarzeń.

Wydarzenie jest bezpłatne, obowiązują zapisy w MBP 38  (stacjonarnie lub telefonicznie - 81 311 01 12).

20 marca godz. 16.30-18.00 - W klasie bez tablicy - świat osób niewidomych

Warsztaty o świecie osób niewidomych, który pozwoli Ci doświadczyć jakie są codzienne potrzeby i zadania wpływają na postrzeganie otaczającego nas świata przez osoby z dysfunkcją wzroku. Bądź w dotyku i  słuchaj, Podczas spotkania dowiesz się więcej o roli zmysłów, mitach związanych z życiem osób niewidomych, o alfabecie Braille'a oraz o specjalnych narzędziach i ułatwieniach dla niewidomych.

Prowadzący:

Marcin Matys – wykładowca na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim, pomysłodawca drukarni brajlowskiej oraz pracowni formy wypukłej i pracowni sensorycznej na KUL. Związany z Lubelskim Festiwalem Nauki oraz Uniwersytetem Otwartym KUL Przy współpracy z prof. Bogusławem Markiem stworzył ok. 20 pocztówek dźwiękowych dla Centralnej Komisji Egzaminacyjnej, wykorzystywanych przez niewidomych uczniów w trakcie egzaminów maturalnych. Z zamiłowania fotograf i amator ludowych weselisk oraz miłośnik wszelakich inicjatyw o charakterze etnograficznym.

Wydarzenia tłumaczone na Polski Język Migowy.

18 kwietnia (sobota) – godz. 11.00-12.30 - Świat dźwięków - spotkanie z słuchowiskiem radiowym

Podczas spotkania z dziennikarką Radio Lublin Katarzyną Michalak wysłuchamy reportażu radiowego i dowiemy się o wpływie słuchu na inne zmysły.
Radio to ważne źródło informacji dla osób niewidomych. Reportaż radiowy opowiada historię i oddziałowy je na wyobraźnię. Na spotkaniu porozmawiamy o roli słuchu i radia na poznawanie świata u osób niewidomych oraz u osób widzących.

Prowadząca:

Katarzyna Michalakdziennikarka, reportażystka Radio Lublin. Uprawia głównie feature – czyli reportaż artystyczny – gatunek z pogranicza dziennikarstwa i literatury, muzyki i filmu, Prowadzi spotkania słuchaczy z reportażem „Na własne uszy”. Jej reportaże były nagradzane w kraju i za granicą.

15 maja (piątek) godz. 16.30-18.00 - Warsztaty aromaterapii dla dorosłych

Podczas zajęć dowiesz się więcej o roli węchu oraz jak zapach wpływa na poznawanie i na inne twoje zmysły. Głównym tematem spotkania będą zioła, które wpływają na nasz organizm nie tylko poprzez używanie naparów czy maści. Oleje eteryczne, perfumy, lekarstwa czy kadzidła, woreczki zapachowe wpływają na nasz nastrój i zdrowie. Justyna Pargiela przybliży różne działania i zastosowania zapachów w życiu codziennym.

Prowadząca:

Justyna Pargieła – dziecko natury, propagatorka dzikich roślin jadalnych, własnoręcznie zbieranych ziół, octów roślinnych, olejów, kiszonek, ziołowych soli i kadzideł. Sposobów na zdrowie i urodę poszukuje na łące, w lesie i w ogrodzie. Wychowała się w leśniczówce z babcią, która zbierała zioła. Kilkanaście lat temu, gdy w rodzinie pojawiły się poważne choroby, zainteresowała się fitoterapią. Tematykę roślin zgłębia naukowo. Ukończyła studia z zakresu ziołoznawstwa na Uniwersytecie Rzeszowskim, w Krośnie studiowała towaroznawstwo zielarskie u dr Henryka Różańskiego, guru polskich fitoterapeutów. Zrobiła kurs Zielarz -fitoterapeuta w Instytucie Medycyny Klasztornej w Katowicach. Zawodowy naturopata.