Dom zmysłów - warsztaty i spotkania o zmysłach

Cykl warsztatów i spotkań tematycznych dla rodzin i dorosłych o podstawowych zmysłach, czyli węchu, słuchu, dotyku oraz wzroku. ale również o niepełnosprawnościach sensorycznych (świat osób Głuchych i niewidomych).

Podczas zajęć uczestnicy dowiedzą się więcej o znaczeniu i funkcjonowaniu poszczególnych zmysłów oraz o tym jak zmysły działają u osób, u których jeden z zmysłów nie funkcjonuje prawidłowo, jakie są potrzeby osób z niepełnosprawnościami sensorycznymi oraz jak komunikować się z osobami Głuchymi. Projekt ma uwrażliwić mieszkańców dzielnicy Sławin w różnym wieku na osoby z niepełnosprawnościami sensorycznymi oraz na rolę zmysłów.

2, 9, 16, 23, 30 marca 6, 20, 27 kwietnia (poniedziałki) godz. 16.30-18.00 - Rodzinne warsztaty z Polskiego Języka Migowego

Podczas zajęć dzieci i rodzice dowiedzą się więcej o świecie osób Głuchych i świecie ciszy. Dzięki zabawom angażującym dzieci i rodziców uczestnicy nauczą się podstawowych słów z PJM i sposobów komunikacji oraz nauczą się wykorzystać i odczytywać przestrzeń w rozmowie.

Język Migowy rozwija sprawność manualną, koordynację wzrokowo-ruchowa, a dla nieśmiałych dzieci jest szansą przełamania się.

Zajęcia przeznaczone dla dzieci w wieku 5-10 lat wraz z opiekunami..

Prowadzące:

Aleksandra Palacz -  jest osobą niesłyszącą dwujęzyczną, ma Głuchych rodziców, posługuje się biegle językiem migowym. Z zawodu Ola jest grafikiem komputerowym. Uwielbia dobre i sensowne książki, muzykę, podróżowanie i poznawanie kultur innych państw.

Wioletta Stępniak – jest Głucha od urodzenia, czyta z ruchu warg i mówi płynnie. Prowadzi kursy z języka migowego od wielu lat. Zawodowo zajmuje się tatuażami oraz introligatornią. Skończyła pedagogikę na KUL.

Kurs jest bezpłatny, obowiązują zapisy w MBP 38  (stacjonarnie lub telefonicznie - 81 311 01 12).

14 marca (sobota) godz. 11.00-12.30, 30 maja (sobota) godz. 10.00-11.30 - Rodzinne warsztaty sensoryczne

Zajęcia dla dzieci i rodziców o zmysłach. Dzieci będą tworzyły własne masy do zabawy, które wpływają na węch, dotyk i smak. Podczas zajęć będę wykorzystywane techniki plastyczne, manualne i gry ruchowe (wpływające na dotyk i słuch). Rodziny poznają różne zabawy działające na zmysły oraz sposoby na ich rozwijanie.

Dzieci od 3 roku życia

Prowadząca:

Dominika Knap - członkini Fundacji Inside Out, animatorka kultury, studentka, pedagog cyrku, edukatorka w Galerii Labirynt oraz mieszkanka Szerokiego. Ma wieloletnie doświadczenie w pracy z dziećmi i młodzież. Na co dzień lubi podróże, wieczór z książką i dobre jedzenie. W Fundacji Inside Out odpowiada za panel żonglersko- cyrkowy oraz koordynację poszczególnych projektów i wydarzeń.

Wydarzenie jest bezpłatne, obowiązują zapisy w MBP 38  (stacjonarnie lub telefonicznie - 81 311 01 12).

Wydarzenia tłumaczone na Polski Język Migowy.

20 marca godz. 16.30-18.00 - W klasie bez tablicy - świat osób niewidomych

Warsztaty o świecie osób niewidomych, który pozwoli Ci doświadczyć jakie są codzienne potrzeby i zadania wpływają na postrzeganie otaczającego nas świata przez osoby z dysfunkcją wzroku. Bądź w dotyku i  słuchaj, Podczas spotkania dowiesz się więcej o roli zmysłów, mitach związanych z życiem osób niewidomych, o alfabecie Braille'a oraz o specjalnych narzędziach i ułatwieniach dla niewidomych.

Prowadzący:

Marcin Matys – wykładowca na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim, pomysłodawca drukarni brajlowskiej oraz pracowni formy wypukłej i pracowni sensorycznej na KUL. Związany z Lubelskim Festiwalem Nauki oraz Uniwersytetem Otwartym KUL Przy współpracy z prof. Bogusławem Markiem stworzył ok. 20 pocztówek dźwiękowych dla Centralnej Komisji Egzaminacyjnej, wykorzystywanych przez niewidomych uczniów w trakcie egzaminów maturalnych. Z zamiłowania fotograf i amator ludowych weselisk oraz miłośnik wszelakich inicjatyw o charakterze etnograficznym.

Wydarzenia tłumaczone na Polski Język Migowy.