„Twoje wspaniałe życie”
Recenzja książki Pemy Chödrön

Recenzja książki Pemy Chödrön „Twoje wspaniałe życie”

Książka Pemy Chödrön „Twoje wspaniałe życie” to swoisty poradnik - przewodnik motywacyjny po wybranych elementach buddyzmu. Autorka dzieli się swoimi doświadczeniami, przemyśleniami i wiedzą nabytą poprzez swoją drogę mniszki. Książka w zielonej okładce kusi, by po nią sięgnąć obietnicą zawartą w podtytule „Jak przyjąć to, czego nie chcemy otrzymać”. Tropem tego magicznego zdania autorka odkrywa przed nami dostępne dla każdego praktyki buddyjskie i prezentuje swój sposób patrzenia z perspektywy mniszki, utrzymując całość w motywacyjnym tonie. W świat buddyzmu zostajemy wprowadzeni pierwszymi słowami: „Naszym celem jest pełne przebudzenie serca i umysłu, nie tylko po to, żeby poczuć się lepiej, ale także po to, żeby nieść dobro, pocieszenie i mądrość innym żyjącym istotom” i to właśnie te słowa przyświecają innym prezentowanym w tej książce poradom.

Jeśli poszukujecie treści prezentujących sztukę  porażki i poszukiwania szczęścia w godzeniu się z własnymi  najtrudniejszymi przywarami to właśnie w tej książce znajdziecie na  pewno wiele odpowiedzi, jak i wiele pytań pomocniczych, które zaangażują  Was we własny proces terapeutyczny. Niestety nigdzie nie znalazłam  informacji, że autorka opiera swoje dzieło o różne buddyjskie zasady, co  odczułam dopiero podczas lektury. Przygotujcie się więc na kilka  złotych buddyjskich rad i jeszcze parę dziwacznych, indyjskich nazw  praktyk religijnych. Za to pod koniec lektury czeka bardzo zmyślnie  skonstruowany krótki podręcznik, w którym zostały zwięźle i dokładnie  streszczone proste praktyki medytacyjne oraz terapeutyczne. Dzięki temu,  nawet po pewnym czasie,

z łatwością znajdziecie lekko zatarte w pamięci przepisy na Wasze wspaniałe życie.

Autorka recenzji: Wiktoria Witenberg

W ramach  współpracy z Wydawnictwem Zwierciadło czytamy książki, by potem dzielić  się z Wami swoimi przemyśleniami z lektury. Nowe recenzje będą się  pojawiać na naszej stronie internetowej.